Freebee Map

Informatie over Hoorn

Hoorn is een bruisende stad en is voor iedereen de moeite waard om een gezellig dagje uit te gaan. De stad heeft 70.000 inwoners en heeft vele historische huizen. Hoorn heeft een prachtige haven waar eens de machtige schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie binnenvoeren, beladen met peper en andere specerijen.

In Hoorn kunt u mooie wandelingen maken, het centrum, de straten en steegjes er omheen bieden mooie kijkjes in het verleden. Na de wandeling strijkt u gezellig neer op een van de vele terrassen in de stad of aan de haven.

De ligging en omgeving van Hoorn

Hoorn ligt in de kop van Noord-Holland en is goed bereikbaar met de auto of openbaar vervoer. Vanaf het Station Hoorn is het drie minuten lopen naar het centrum. Hoorn ligt aan het Markermeer en is daarom ook zeer aantrekkelijk voor watersporters. Rondom Hoorn liggen mooie dorpen in een karakteristieke landelijke omgeving. Het is zeker de moeite waard om een fietstochtje in de omgeving te maken. Fietsen zijn te huur bij de fietsenstalling naast het station.

Wat is er allemaal te doen in Hoorn

In de maanden juli en augustus zijn er in Hoorn woensdagmarkten waar onder andere boeken, antiek, curiosa, kunst en huisvlijt aangeboden worden. De markten hebben elke week een ander thema zoals clowntjesdag, creatief, muziek, oldtimers, country en western, sport en  kinderactiviteiten. Op donderdag worden op de Roode Steen kaasmarkten gehouden. De kaasdragers zorgen voor een geweldig leuk schouwspel. Vanuit de haven kunt u met één van de schepen van de Bruine Vloot een zeildagtocht maken.

Monumenten

Hoorn is na Amsterdam en Haarlem de derde monumenten stad van Noord-Holland. Enkele monumenten die u zeker niet missen mag, zijn het Statenlogement, de Hoofdtoren aan de haven, het Westfries Museum, de Oosterkerk, omringd door huizen uit de 17e, 18e en 19e eeuw en De Waag daterend uit 1608. Als u de mooiste plekjes van Hoorn wilt zien, kunt u de stadswandeling van Freebee Map wandelen, deze staat in de brochure die u door middel van een sms dienst via deze site kunt bestellen. Dan weet u zeker dat u alles ziet van Hoorn.

Kunst en cultuur

In Hoorn valt veel te zien als het gaat om kunst en cultuur, want ook op het gebied van musea heeft Hoorn veel te bieden, zoals:
• Het Westfries museum in het historisch hart van Hoorn op de Roode Steen. Achter een 17de eeuwse pronkgevel vol leeuwen en stadswapens gaat een complex schuil met statige zalen, intieme kamers, hoge zolders en geheimzinnige kelders. Het museum is helaas gesloten tot 9 september 2011. U kunt in die tijd wel terecht in de Beleveniswinkel Junius van het museum, gevestigd in Nieuwstraat 12a..
• Het Speelgoedmuseum De Kijkdoos. Dit museum herbergt een indrukwekkende speelgoedverzameling.
• Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Maak eens een trip naar Medemblik met deze oude stoomtram. Een echte belevenis.
• Het Affichemuseum, wisselende exposities van affiches.
• Museum van de Twintigste eeuw, thans nog gevestigd aan de Bierkade, maar medio oktober 2011 in de nieuwe vestiging op het Oostereiland. Het museum herbergt honderden voorwerpen en vele stijlkamers uit de twintigste eeuw. Voor jong en oud.
• Bent u een liefhebber van creativiteit en kunst? Bezoek dan in september de grootste kunstmarkt van Nederland.

Wink