Freebee Map

Informatie over Hoorn

Hoorn is een bruisende stad en is voor iedereen de moeite waard om een gezellig dagje uit te gaan. De stad heeft 70.000 inwoners en heeft vele historische huizen. Hoorn heeft een prachtige haven waar eens de machtige schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie binnenvoeren, beladen met peper en andere specerijen.

In Hoorn kunt u mooie wandelingen maken, het centrum, de straten en steegjes er omheen bieden mooie kijkjes in het verleden. Na de wandeling strijkt u gezellig neer op een van de vele terrassen in de stad of aan de haven.

De ligging en omgeving van Hoorn

Hoorn ligt in de kop van Noord-Holland en is goed bereikbaar met de auto of openbaar vervoer. Vanaf het Station Hoorn is het drie minuten lopen naar het centrum. Hoorn ligt aan het Markermeer en is daarom ook zeer aantrekkelijk voor watersporters. Rondom Hoorn liggen mooie dorpen in een karakteristieke landelijke omgeving. Het is zeker de moeite waard om een fietstochtje in de omgeving te maken. Fietsen zijn te huur bij de fietsenstalling naast het station.

Wat is er allemaal te doen in Hoorn

In de maanden juli en augustus zijn er in Hoorn woensdagmarkten waar onder andere boeken, antiek, curiosa, kunst en huisvlijt aangeboden worden. De markten hebben elke week een ander thema zoals clowntjesdag, creatief, muziek, oldtimers, country en western, sport en  kinderactiviteiten. Op donderdag worden op de Roode Steen kaasmarkten gehouden. De kaasdragers zorgen voor een geweldig leuk schouwspel. Vanuit de haven kunt u met één van de schepen van de Bruine Vloot een zeildagtocht maken.

Monumenten

Hoorn is na Amsterdam en Haarlem de derde monumenten stad van Noord-Holland. Enkele monumenten die u zeker niet missen mag, zijn het Statenlogement, de Hoofdtoren aan de haven, het Westfries Museum, de Oosterkerk, omringd door huizen uit de 17e, 18e en 19e eeuw en De Waag daterend uit 1608. Als u de mooiste plekjes van Hoorn wilt zien, kunt u de stadswandeling van Freebee Map wandelen, deze staat in de brochure die u door middel van een sms dienst via deze site kunt bestellen. Dan weet u zeker dat u alles ziet van Hoorn.

Kunst en cultuur

In Hoorn valt veel te zien als het gaat om kunst en cultuur, want ook op het gebied van musea heeft Hoorn veel te bieden, zoals:
• Het Westfries museum in het historisch hart van Hoorn op de Roode Steen. Achter een 17de eeuwse pronkgevel vol leeuwen en stadswapens gaat een complex schuil met statige zalen, intieme kamers, hoge zolders en geheimzinnige kelders. Het museum is helaas gesloten tot 9 september 2011. U kunt in die tijd wel terecht in de Beleveniswinkel Junius van het museum, gevestigd in Nieuwstraat 12a..
• Het Speelgoedmuseum De Kijkdoos. Dit museum herbergt een indrukwekkende speelgoedverzameling.
• Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Maak eens een trip naar Medemblik met deze oude stoomtram. Een echte belevenis.
• Het Affichemuseum, wisselende exposities van affiches.
• Museum van de Twintigste eeuw, thans nog gevestigd aan de Bierkade, maar medio oktober 2011 in de nieuwe vestiging op het Oostereiland. Het museum herbergt honderden voorwerpen en vele stijlkamers uit de twintigste eeuw. Voor jong en oud.
• Bent u een liefhebber van creativiteit en kunst? Bezoek dan in september de grootste kunstmarkt van Nederland.

Winkelen in Hoorn

In het centrum van Hoorn treft u verschillende en originele winkels aan. Het Grote Noord is de belangrijkste winkelstraat maar ook in de kleinere straatjes bevinden zich leuke winkels, die zeker de moeite waard zijn om heerlijk in rond te snuffelen. Hoorn staat volgens het Continu Vakantie Onderzoek op de 5e plaats landelijk voor ‘funshoppen’.

Eten en drinken in Hoorn  

Hoorn is rijk bedeeld met restaurants, eethuisjes, cafés en terrassen waar het goed vertoeven is. Het Grote Noord is niet alleen leuk om te winkelen maar je kunt er ook onder het genot van een heerlijk kopje koffie of een smakelijke lunch genieten op een van de vele terrassen. Ook op de Roode Steen en het Kerkplein zijn uitstekende horecagelegenheden te vinden en als u even doorloopt naar de haven, zult u daar veel sfeervolle plekjes vinden om de inwendige mens te versterken en te genieten van de prachtige monumenten en de drukte op het water.

Uit in Hoorn

Ook ‘s avonds is er in Hoorn veel te beleven. Er zijn diverse kroegen en cafés waar u een leuke avond door kunt brengen. U kunt ze vinden op de Roode Steen en op het Kerkplein.  In de straatjes eromheen vindt u nog meer uitgaansvertier. Op de Westerdijk aan het Markermeer vindt u het Park- Schouwburg, hier kunt u een heerlijk avondje genieten van de voorstellingen van Nederlands beste theatergezelschappen. Vaak worden hier als eerste de nieuwste voorstellingen gegeven. Het Pop en Cultuurcentrum Manifesto, voor concerten, dance en cabaret voor jongeren, kunt u vinden aan de Holenweg.

Evenementen in Hoorn

• Outdoor Stereo Festival  in augustus, voor de dance liefhebbers in het Juliana park gelegen aan het IJsselmeer.
• Hoornse Stadsfeesten in juni, voornamelijk een muzikaal evenement, met uitstapjes naar theater, kleinkunst en film.
• Hoornse Kermis, er is twee keer kermis in Hoorn. In het voorjaar een kleine kermis  vlak bij het station en in augustus de grote kermis die zich door een groot deel van  de Hoornse binnenstad heen slingert . Het is de op een na grootste kermis van Nederland.
• De Fiets4daagse dit wordt elk jaar georganiseerd door Le Champion met medewerking van de gemeente Hoorn en is elk jaar weer een groot feest!
• Westfriese Waterweken, eind augustus, Hoorn vormt meerdere dagen het hoofdpodium van dit spetterende evenement voor jong en oud, met waterspelen,theater te water, culinair aan de kade, muzikale optredens, kortom voor elk wat wils.
• De Kaasmarkt Hoorn , die in juni, juli en augustus op donderdag plaats vindt, vertelt in samenwerking met Beemsterkaas een stuk geschiedenis in theatervorm met een marktmeester , kaaszetter, kaasdragers, kaasmeisjes , handelaren en boeren met paard en wagen. Hier gaat u terug in de tijd en beleeft u hoe er vroeger werd gehandeld. 
• Hoorn Stichting en Cultuur organiseert voor de zevende keer het Weekend Kunst en Cultuur. Deze kunstmarkt is uitgegroeid tot een van de grootste kunstmarkten van Nederland. Alle culturele instellingen van Hoorn geven acte de presence . De samenwerking is intensiever geworden ook op regionaal vlak en dat merkt de bezoeker in het aanbod van het programma .
• Tijdens Speeldag NL (september) kunnen kinderen ( bijna) overal spelen in de stad Hoorn. Betekent ook dat op Speeldag NL een deel van Hoorn autovrij is. Met liefst 100 activiteiten zoals een springkussen, theater , optredens, spelletjes is dit elk jaar weer een groot succes. In 2010 waren er maar liefst 30.000 toeschouwers op af gekomen.   
• Op de evenementenkalender van Freebee Map is een overzicht van de actuele evenementen met de exacte data in Hoorn te vinden.
 

Het weer