Freebee Map

Informatie over Haarlem

Bent u van plan om een dagje uit te gaan en winkelen, relaxen, cultuur snuiven of gezellig te dineren? Dan is Haarlem bij uitstek dé ideale stad. In de oude binnenstad met het mooie station, de grachten, gebouwen en de leuke winkelstraatjes is het heerlijk vertoeven. Haarlem is een toeristische trekpleister en ligt op korte afstand van badplaatsen als Zandvoort en Bloemendaal. Met de 19 hofjes die de stad telt, mag het zonder twijfel de Hofjesstad van Nederland worden genoemd. Ook voor de kleintjes zijn er tal van leuke activiteiten.

De ligging en omgeving van Haarlem

Haarlem heeft een uitstekende ligging. Aan de ene kant de aansluiting met snelwegen naar Alkmaar, Amsterdam en Schiphol en aan de andere kant de rust van strand en duinen.

Bezienswaardigheden in Haarlem

De Haarlemse binnenstad wordt omringd door grachten. In het hart ligt de Grote Markt waaraan bijzondere gebouwen staan, zoals het stadhuis, de Vleeshal en de St. Bavokerk.
De Barteljorisstraat, de Grote Houtstraat en de Zijlstraat. Wie kent ze niet? De drie belangrijkste winkelstraten van de stad zijn ook op het Monopolybord te vinden. Ze zijn beslist de moeite waard om doorheen te wandelen. Aan de oostzijde van de stad ligt de Spaarnwouderbuurt, hier staat de enige overgebleven stadspoort van Haarlem. Als u hier toch bent, vergeet dan niet het rijksmonument De Koepelgevangenis en molen De Adriaan te bekijken.
Wie Het Spaarne over wil steken doet dat via een van de twee monumentale draaibruggen die de oevers met elkaar verbindt. De Gravestenenbrug en de moderne Lange Brug zijn ideale foto spots.

Moderne architectuur

Haarlem is een stad met uiteenlopende bouwstijlen. Zo is het theatergebouw De Toneelschuur gebaseerd op een schetsplan van striptekenaar Joost Swarte. De woningen rond parkeergarage De Appelaar zijn een typisch voorbeeld van moderne architectuur.

Kunst en cultuur

Op het gebied van kunst en cultuur is er in Haarlem van alles te beleven. Bent u een fervent museabezoeker? Dan treft u het in Haarlem. In het Frans Hals Museum is veel kunst uit de Gouden Eeuw te zien, waaronder werken van beroemde Haarlemse schilders als Frans Hals, Jacob van Ruisdael en Pieter Saenredam. Het Teyler Museum is het oudste museum van Nederland, hier vindt u wereldberoemde prenten en tekeningen van Rembrandt en Michelangelo.
Winkelen doe je in Haarlem. Neem vooral goede stappers mee! Winkelstad Haarlem heeft alles in huis voor een dagje winkelen. In de bekendste straatjes van Haarlem, zoals de Warmoesstraat, de Kleine Houtstraat en de Gierstraat, wordt u prettig verrast door vele bijzondere winkels. Rondom de Grote Markt vindt u exclusieve winkels, trendy kledingzaken, charmante antiek- en curiosawinkeltjes en talloze speciaalzaken op elk denkbaar gebied. Winkeltip: De Kleine Houtstraat, een gezellige straat die parallel loopt aan de Grote Houtstraat. Hier hangt een gezellige, nonchalante sfeer. Deze straat is bekroond als “Leukste winkelstraat van Nederland”.

Markt in Haarlem

Voor de beste koopjes bezoekt u de weekmarkten, ze zijn er op:
• maandag: Grote Markt en Botermarkt
• dinsdag: Schalkwijk
• donderdag: Floresstraat
• vrijdag: Zomerkade
• zaterdag: Gote Markt en Botermarkt

Van april tot oktober kunnen liefhebbers van antiek en curiosa naar de Antiekmarkten. Om de week staan er op De Dreef bij het Provinciehuis zo’n 100 kramen.

Eten en drinken

Culinair genieten kan in Haarlem volop. Of u nu voor een snelle hap gaat of uitgebreid wilt dineren, in Haarlem is er volop keuze. In de straatjes in en rondom het winkelgebied ontdekt u de vele lunchrooms, trendy koffiehuizen en restaurants met nationale en internationale gerechten.

Uitgaan

Rondom de Grote Markt en de Houtstraat zijn vele café’s en gezellige borrellocaties te vinden. Bekend zijn het Poppodium Patronaat en de De Lichtfabriek.
In de zomer kunt u een terrasje pakken op de Grote Markt, de Botermarkt, de Oude Groenmarkt, het Klokhuisplein of langs Het Spaarne. Ook stadsstrand De Oerkap is een hippe plek om uit te gaan.

Evenementen in Haarlem

Het weer