Freebee Map

Informatie over Katwijk

Zin in een dagje aan de Zuid-Hollandse kust? Katwijk is zeer geliefd om zijn strand en fraaie jonge duingebieden. In het centrum van Katwijk vindt u nog smalle straatjes die bescherming moesten bieden tegen de felle wind uit zee. Uit in Katwijk is op en top genieten. Zon, zee en zand natuurlijk, maar ook eindeloos zwerven door de duinen, een keur aan musea en historische bezienswaardigheden, winkelen pal achter de boulevard en aan het einde van de dag neerstrijken op één van de vele terrassen of dineren in een uitstekend (vis-)restaurant. Ook voor kinderen is er in en om Katwijk genoeg te beleven.

De ligging en omgeving van Katwijk

Katwijk ligt aan de Noordzeekust van Zuid-Holland en is met de auto goed bereikbaar. Katwijk heeft geen eigen treinstation maar is met de bus goed te bereiken bijvoorbeeld vanaf Leiden of Haarlem. Katwijk heeft een fraai strand van circa 4,5 kilometer en een wandelboulevard van circa 2 kilometer. Het strand van Katwijk heeft een eigen karakter. Katwijk is bekend geworden door de visserij. Bij de vuurtoren de “Vuurbaak” ligt de oude boomschuit die nog aan die tijd herinnert.

Wat is er allemaal te doen in Katwijk

In de omgeving van Katwijk kunt u niet alleen heerlijk fietsen en wandelen, ook voor de watersporter valt er genoeg te beleven. Katwijk heeft een levendige jachthaven. Zwemliefhebbers kunnen behalve in de Noordzee ook in het subtropische zwembad Aquamar terecht.

Monumenten

Katwijk is meer dan zee en strand. Het heeft een paar prachtige monumenten die het bezoeken meer dan waard zijn. Bewonder de Nieuwe Kerk uit 1885 met de beroemde orgel van orgelbouwer Jan van den Heuvel. Andere monumenten zijn:
• De Andreaskerk, een witgepleisterde kerk die samen met het Andreashofje een schitterend geheel vormt.
• Museum het Spinozahuis, het huisje waar filosoof Benedictus de Spinoza woonde en werkte van 1661 tot 1663.
• Vuurtoren “De Vuurbaak”, al sinds 1605 een baken aan de Katwijkse boulevard en is één van de oudste bewaard gebleven vuurtorens van Nederland.
• “De Geregtigheid”, de meer dan 250 jaar oude korenmolen die geopend is voor publiek staat in Katwijk aan den Rijn
Als u de allermooiste plekjes van Katwijk en omstreken wilt zien, kunt u de fietsroute van Freebee Map doen, die staat in de brochure die u door middel van een sms dienst kunt bestellen. Dan weet u zeker dat u alles ziet van Katwijk.

Kunst en cultuur

Aan cultuurhistorie geen gebrek in Katwijk, veel van de geschiedenis van de vissersplaats is tentoongesteld in musea. Het Katwijks Museum is ondergebracht in een aan het begin van de twintigste eeuw gebouwde rederswoning. Aan het oorspronkelijke redershuis is niets veranderd, er zijn verschillende exposities over het oude Katwijk.

Genieten van zee en strand

Het Katwijkse strand is een zalige plek om uit te waaien. U kunt een wandeling maken over het strand langs de branding of over de boulevard. Aan het eind van de Katwijkse boulevard beginnen uitgestrekte duingebieden. Na een wandeling kunt u onder het genot van een drankje uitrusten in een van de strandpaviljoens. U kunt er ook heerlijk dineren met uitzicht op zee en strand. In de zomer kunnen zonaanbidders genieten van een dagje luieren op het strand. Laat u uw boeken rustig thuis want in Katwijk leent u in juli en augustus een boek uit de strandbibliotheek. Romans, voorleesboeken, strips, reisverhalen en detectives zijn gratis te leen. De strandbieb is te vinden aan het strand tegenover de vuurtoren.

Winkelen in Katwijk

Sfeervol winkelen kan zowel in de overdekte promenade als in de buitenlucht van de Princestraat, Emmaplein, Badstraat, Voorstraat en in de Zwaaikom aan het Prins Hendrikkanaal. Het centrum van Katwijk aan Zee telt ruim 150 winkels.
In de maanden juli en augustus is er elke dinsdag in het winkelcentrum van 13.00 tot 21.00 uur een toeristenmarkt met ruim 130 kramen. Daar kunt u op uw gemak rondkijken naar al het moois dat daar aangeboden wordt.

Eten en drinken in Katwijk

Katwijk ontvangt u graag voor een lekkere lunch, een heerlijk diner, een kopje koffie op een terrasje of een lekker visje tussendoor. Er is voor elk wat wils op culinair gebied. Er zijn tal van restaurants aan de boulevard en ook door de rest van de stad zijn er diverse horecagelegenheden te vinden waar u even heerlijk kunt genieten. Ook aan het strand bij de strandpaviljoens kunt u terecht voor een lekker hapje en een drankje.

Uit in Katwijk

Ook ’s avonds kunt u zich vermaken in Katwijk. U kunt het theater Tripodia bezoeken voor muziek, toneel, cabaret en kindervoorstellingen. Er zijn tal van leuke kroegjes en cafés waar u tot in de kleine uurtjes uit kunt gaan. In Katwijk worden jaarlijks talrijke evenementen georganiseerd zoals Bloemencorso, dorpsfeesten en sportieve evenementen.

Evenementen in Katwijk

Noordzee Zomerfestival in augustus, met onder meer het Shantykoorfestival en van alles te doen voor kinderen en de spectaculaire reddingsdemonstratie van de reddings- en hulpdiensten in Katwijk. Het strand is dan even domein van helikopters, reddingsboten en hulpverleningsvoertuigen.

De Katwijkse Nieuwjaarsduik, plaatselijk bekend als de Kattukse Nuwjaersduik trekt elk jaar veel bezoekers. Vanaf de vuurtoren “De Vuurbaak” heeft u een mooi uitzicht over Katwijk aan zee, het strand en de omgeving.

Op de evenementenkalender van Freebee Map is een overzicht van de actuele evenementen in Katwijk te vinden.

Het weer